Zapraszamy do obejrzenia smakowitej fotorelacji ze spaceru kulinarno-sentymentalnego, który dla Innego Centrum przygotowali Łukasz Lorenc i Daga Furmanek czyli Brzuchotwórcy!
Smak ciężko oddać na fotografii, jednak po twarzach uczestników widać, że spacer wyszedł przepysznie!
Coctail Bar przy ulicy Komandorskiej był pierwszym miejscem we Wrocławiu, gdzie serwowano desery lodowe. A znajdująca się tam do dziś Arena jest pierwszym w Polsce obiektem handlowym, na który złożyli się drobni kupcy. To tylko drobny wycinek wiedzy przedstawionej nam przez Brzuchotwórców podczas sobotniego spaceru „Jak smakuje osiedle? Kulinarny spacer po osiedlu Powstańców Śląskich. „
W trakcie spaceru, nie tylko chodziliśmy po ulicy Powstańców Śląskich, Komandorskiej czy Sztabowej, ale przenieśliśmy się również na Bliski Wschód, próbując tradycyjnych potraw z Jordanii i Libanu. Nie była to jedyna podróż, jakiej doświadczyliśmy. Cofnęliśmy się w czasie, aby dowiedzieć się gdzie jedli, kupowali i bawili się przedwojenni mieszkańcy Breslau.
Jednak na spacerze najbardziej skorzystały nasze kubki smakowe. Hummus, falafle, pierogi i placki ziemniaczane, podane z uśmiechem i miłym słowem tworzą wspólnie mozaikę smaków osiedla Powstańców Śląskich.
Smaków na osiedlu odkryliśmy mnóstwo, nie tylko tych egzotycznych z Bliskiego Wschodu, ale tych, które są z nami od dziecka i kojarzą się z upalnym weekendem spędzanym u babci!
Wszystkich, którzy mają ochotę na kulinarną podróż do Jordanii, zachęcamy do odwiedzenia sklepu Dukkan, gdzie można zaopatrzyć się w świeże, oryginalne produkty lub tradycyjne jordańskie przetwory. Natomiast tych, którzy nie mają ochoty gotować samemu, odsyłam do Talerzyki Wro, gdzie jedzenie jest już przygotowane!
Pasaż Zielińskiego, stoisko 24.1
Dla osób, które kochają pierogi i lubią eksperymentować, nie ma lepszego miejsca niż PieRogi Vegan & Vege – pierogi prawdopodobnie lepsze niż od babci. Sami mówią o sobie, że serwują pierogi prawdopodobnie lepsze niż od babci, to bardzo odważne stwierdzenie! Najlepiej jednak zweryfikować je samemu. Nie ma lepszego sposobu niż skuszenie się na porcję pierogów z cienkiego ciasta wypchanych po brzegi nieoczywistym farszem.
Pasaż Zielińskiego, stoisko 24.2
Jeżeli, ktoś poszukuje najlepszych placków ziemniaczanych w mieście, to jest jedno miejsce, do którego powinien zajrzeć koniecznie. Pan Jacek już od prawie 30 lat zajmuje się smażeniem placków, nie mają więc przed nim już żadnych sekretów. Jego sekretem natomiast jest dobór składników. Specjalne rodzaje ziemniaków decydują o tym, że placki w Plackarnia Arena Wrocław są tak smaczne. Można jeść je, w zależności od preferencji, na słodko lub słono.
Komandorska 66
Popularny Galeriowiec, skrywa w sobie niejedną perełkę, zdecydowanie należy do nich Hommus Libańskie Jedzenie, Gyros & Grill, miejsce, gdzie obsługa zawsze przywita Was z uśmiechem, a jedzenie stoi na najwyższym poziomie. Na odwiedzających czeka nie tylko słynny hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu, ale również kebab w picie, okrzyknięty mianem najlepszego w mieście. Wiemy, że restauracja wkrótce zmieni swoją lokalizację, dlatego zachęcamy do zaobserwowania jej na Facebooku.
Powstańców Śląskich 118
Autor zdjęć: Bartek Ciba